De werk- en belevingsgroep

Zoals de naam al zegt wordt er in deze groep gewerkt vooral op een belevingsgerichte manier. Iedere cliënt vanuit zijn eigen mogelijkheden.

We beginnen de ochtend met een kringgesprek. We praten over onderwerpen die de cliënten bezighouden. Ook krijgen de cliënten de mogelijkheid om te kiezen wat ze die dag willen doen. Dit doen we meestal door middel van foto’s.

In de ochtend werken de meeste cliënten individueel. Zij doen onder andere:

  • papier scheuren
  • papier plakken in allerlei vormen
  • wol plukken en vilten
  • schilderen met allerlei materialen (of handen)
  • pindakransen rijgen
  • papiervormen prikken
  • kaarten maken
  • puzzelen.

Daarnaast brengen zij spullen van en naar de kantine en wordt de was wordt gedaan.

We werken in kleine groepjes. Met een paar cliënten doen we een activiteit  waarbij je als begeleidster intensief moet helpen terwijl je de rest van de groep iets laat kiezen waar ze zoveel mogelijk zelfstandig aan kunnen werken. In het tweede dagdeel worden deze activiteiten omgewisseld. Dan bieden we ook regelmatig een groepsactiviteit aan. Zo nu en dan organiseren wij een spelmiddag met sjoelen en plaatjesbingo. Tijdens de bingo kunnen we gebaren oefenen die helpen bij de communicatie.

In de ruimte voor zintuigstimulering kunnen de cliënten allerlei ervaringen opdoen met de zintuigen. Bijvoorbeeld door het voelen van warmte, zand en schelpen, het horen van de zee, het proeven van een ijsje, het zien van emmer en schep kunnen ze de associatie met de zomer maken. We maken hierbij ook gebruik van liedjes en verhaaltjes.

Uiteraard wordt deze ruimte ook gebruikt om cliënten te laten ontspannen. Ze kunnen heerlijk liggen op bijvoorbeeld het waterbed met een sfeerlichtje erbij.

Bij de muziekactiviteiten gebruiken we meestal een basislied. Hiermee maken we het onderwerp duidelijk. Daarnaast gebruiken we allerlei instrumenten om de muziek intenser te beleven, gebruiken wij voorwerpen om communicatie te ondersteunen en maken wij gebruik van toneel en spel.

  

 

Creatief, sociaal en kunstzinnig

Ook: